ČAS PRIPRAVE: 50 minut
ČAS KUHANJA: 40 minut
Oh ti domači štruklji...
Poznate njihov vonj in okus?
Ko po njih zadiši v kuhinji, se jim res težko upremo.
Tokrat sem za vas pripravila recept za brezglutenske in veganske orehove štruklje.
SESTAVINE ZA TESTO:
1. V skledo stresemo moko, dodamo sol in premešamo.
2. Na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo hladno vodo.
3. Testo zgnetemo, da dobimo kompaktno in enotno maso.
4. Testo položimo v posodo, ga pokrijemo in za približno 1 uro položimo v hladilnik.

SESTAVINE ZA NADEV:
1. Mlete orehe stresemo v posodo in jih prelijemo/poparimo z vročim riževim napitkom.
2. Dobro premešamo in dodamo kokosov sladkor in limonino lupinico.
3. Na koncu stepemo še čičerikino vodo, da dobimo bel sneg. Vmešamo ga v orehov nadev.
4. Nato na pomokani površini razvaljamo testo za štruklje na približno 2-4mm debeline (po želji).
5. Razvaljano testo premažemo s kokosovim oljem.
6. Nato enakomerno razporedimo orehov nadev.
7. Štrukelj tesno zrolamo in ga zavijemo v kuhinjsko krpo, ki jo predhodno prekuhamo in potresemo z drobtinami, da se bodo štruklji lažje odvili. Oba konca kuhinjske krpe zavežemo z gumicama.
8. V večji lonec nalijemo vodo in jo zavremo. Ko zavre, ogenj znižamo in v vodo položimo štrukelj. Kuhamo ga približno 40 minut.
9. Ko je štrukelj kuhan, ga položimo iz vode in ga odvijemo. Na sobni temperaturi ga pustimo, da se ohladi. Nato ga razrežemo na rezine.

Praznični lonec nasvetov:
* Štruklje lahko postrežemo tako, da jih prelijemo s kakšnim prelivom. Uporabimo lahko kar agavin/javorjev sirup ali pa pripravimo sadni preliv.
*Na kokosovem olju lahko tudi popražimo brezglutenske drobtine in jih potresemo po štrukljih.