ČEŠNJEVA PITA Z LIMONINO LUPINICO
Ko pride čas češenj, vsekakor ne smete pozabiti na to češnjevo pito.
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 30 minut

ČAS PEČENJA: 45 minut

SESTAVINE ZA KRHKO TESTO:
  • 500g moke
  • 200g hladnega masla (lahko tudi veganskega)
  • ščepec soli
  • 150g kokosovega sladkorja ali navadnega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 vanilijev sladkor   
  • limonina lupinica
  • 2g pecilnega praška

 1. V posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo hladno maslo, ščepec soli, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in jajci. 

 2. Vse skupaj dobro pregnetemo z rokami. Gnetemo toliko časa, da dobimo kepo enotnega testa. 

 3. Testo zavijemo v folijo za živila in ga za 20 minut postavimo v hladilnik. Med tem časom skuhamo češnjev nadev. 

IMG_20220608_120929_937
IMG_20220608_123003_916
SESTAVINE ZA ČEŠNJEV NADEV: 
  • 800g razkoščičenih češenj
  • 50ml limoninega soka
  • 2-3 žlice limonine lupinice
  • 3 žlice Gelfix Extra želirnega sredstva
 1. Češnje razkoščičimo, jim dodamo Gelfix in jih pokuhamo. Nekje po 10 minutah kuhanja, jim dodamo še limonin sok in limonino lupinico. Nadev se bo v tem času tudi lepo zgostil, še vedno pa mora biti rahlo tekoč.
 2. Nadev je tako pripravljen. Potrebno je le še, da ga ohladimo. 
  PRIPRAVA ČEŠNJEVE PITE: 

 1. Testo razdelimo na 2 dela. En del uporabimo za dno pite. Drugi del pa za dekoracijo. 

 2. Testo na tanko razvaljamo in oblikujemo krog. Če imate pekač, na katerega se testo rado prime, ga predhodno namažite z maslom. Testo nato razporedimo po pekaču in robove dobro pritisnemo ob rob pekača. 

 3. Testo v pekaču z vilicami prešpikamo. 

 4. Na testo vlijemo češnjev nadev. Enakomerno ga razmažemo po celotni piti. 

 5. Nato se lotimo izdelave  mrežice ali dekoracije naše pite. Jaz sem češnjevo pito oblikovala v motiv sove. 

 6. Pito nato postavimo v predhodno ogreto pečico pri 180°C. Pečemo jo 45 minut. 

 7. Češnjevo pito dobro ohladimo in jo nato razrežemo. 


Lonec nasvetov:

Pito po 25 minutah pokrijemo z alu folijo, da se vrhnji del ne zapeče preveč. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja