OREHOVA POTICA PO NAŠE
Zakaj se ne bi raje posladkali s primerno (zdravo) in bolj hranljivo različico priljubljene slovenske potice?
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 3 ure

(čas hlajenja potice ni vštet)

ČAS PEČENJA: 45 minut

Za veliko noč ali božič se vsi zelo radi posladkamo s priljubljeno slovensko sladico; potico. Tudi sama jo obožujem. Predvsem njen bogat orehov nadev me vedno znova premami. 

Orehi so dober vir zdravih maščob. Ker pa je v originalnem receptu naše slovenske potice veliko maščob in dodanega sladkorja, sem se odločila, da recept za bolj primerno ter hranljivo potico razvijem kar sama. 


Predstavljam vam recept za orehovo potico: 

- brez dodanega sladkorja

- brez mlečnih izdelkov

- puhasto&sladko

- vegansko različico naše potice

(glej v kategoriji: praznični lonec nasvetov)


Dober tek!

 1. Predenj začnemo s peko potice je pomembno, da je prostor v katerem pripravljamo potico, topel. 

 2. Datlje namočimo čez noč, da se dobro omehčajo in bo tekstura datljeve paste bolj kremasta ter da bomo datlje lažje zmiksali. 

lll
SESTAVINE ZA TESTO:
  • 400g pirine moke
  • 2 ščepca soli
  • pol kocke kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 250ml mlačnega riževega napitka
  • 6 datljev
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupinica
  • rum (po želji)
  • 2 rumenjaka
  • ostra moka (dodatno za gnetenje)

 1. Moko presejemo v posodo in dodamo dva ščepca soli. Dobro premešamo. 

 2. Nato pripravimo kvasni nastavek. Polovico kvasa nadrobimo v posodico, dodamo žličko moke ter žličko sladkorja. Vse skupaj prelijemo s 100ml mlačnega riževega napitka. Kvasec pustimo, da vzhaja vsaj 10 minut. 

 3. Med tem časom v mikserju zmešamo 150ml mlačnega riževega napitka, 6 datljev, vanilijev sladkor in limonino lupinico po občutku. Na koncu dodamo še 2 rumenjaka. 

 4. V moko naredimo jamico in vanj vlijemo kvasni nastavek. Nato postopoma prilivamo mlačne tekoče sestavine in neprestano mešamo s kuhalnico tako, da v sredino dodajamo moko. Ko se sestavine med seboj premešajo, si pripravimo delovno površino in jo dobro pomokamo z ostro moko. 

 5. Testo pazljivo položimo na pomokano delovno površino in z rokami testo gnetemo še vsaj 5 minut, da dobimo gladko in puhasto testo. 

 6. Testo nato prestavimo nazaj v posodo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo vzhajati približno 30 minut. 

 7. Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. 

SESTAVINE ZA OREHOV NADEV: 
  • 300g mletih orehov
  • 4 žlice riževe smetane
  • 200ml mlačnega riževega napitka
  • 15 datljev
  • začimbe: ščep cimeta, vanilijev sladkor, limonina lupinica
  • 1 rumenjak
  • 2 beljaka
  • pest drobljenih polnozrnatih piškotov
 1. Orehe preberemo in jih zmeljemo. 
 2. Pretresemo jih v posodo in jih poparimo z vročo riževo smetano, ki jo segrejemo nad soparo. Orehe in riževo smetano dobro premešamo. 
 3. Nato v mikserju zmiksamo datlje, mlačen rižev napitek ter vse začimbe. Vse  prilijemo k orehom. 
 4. Nato nadevu dodamo še rumenjak in ščepec soli. Dobro premešamo. 
 5. Na koncu dodamo še eno pest navadnih drobljenih polnozrnatih piškotov in na rahlo vmešamo sneg beljakov. Z beljaki ne pretiravamo, saj je to tekočina, ki nadev ne sme narediti preveč redek. Nadev mora biti gost, vendar ravno toliko, da se lepo razmaže. 
VALJANJE TESTA: 
  1. Testo previdno položimo iz vzhajane posode na delovno površino. 
 2. Z valjarjem ga nežno razvaljamo v obliko pravokotnika. Pri tem pazimo, da valjar ne pritiskamo preveč navzdol. 
 3. Ko je naše testo razvaljano, enakomerno z žlico razporedimo orehov nadev. Nato ga s pomočjo palete ali žlice enakomerno razmažemo. 
 4. Zunanji del ob zvijanju rahlo potiskamo navznoter, da se nam potica ne širi navzven. 
 5. Potico nate prestavimo v pekač. Potico z leseno palčko prebodemo do dna. Ne uporabimo konice, temveč valjasti del palčke, da v potico ustvarimo nekakšne 
"dimnike". 
 6. Potico pustimo vzhajati 30-45 minut. 
 7. Med tem časom pečico segrejemo na 180°C, brez ventilacije. 
 8. Potico pečemo 45 minut. Nato jo vzamemo iz pečice in jo na sobni temperaturi pustimo toliko časa, da se popolnoma ohladi. 
 9. Ko je potica ohlajena, jo razrežemo in poskusimo. 
Uživamo v mehkobi in orehovem nadevu. 
Potico si lahko brez slabe vesti privoščite tudi za malico. Ker pa je potica brez dodanega sladkorja in nezdravih maščob, boste lahko naenkrat pojedli tudi kakšen kos več in to brez neprijetnega občutka v želodcu 🙂  
jj
čč (2)

Praznični lonec nasvetov:

*V kolikor ti rastlinski napitki niso všeč, jih brez problema lahko zamenjaš z navadnim kravjim mlekom. Količine ostanejo enake.

VEGANSKA VERZIJA POTICE: 

1. Sestavine za testo: pri sestavinah za testo izpustimo jajce. Menjava sestavine ni potrebna, saj bo testo vseeno puhasto in mehko.  

2. Sestavine za orehov nadev: jajca zamenjamo z lanenim jajcem, kar pomeni, da orehovem nadevu dodamo 1 žlico namočenih mletih lanenih semen--> 1 žlico mletih lanenih semen namočimo v 3 žlicah vode, da se ustvari gost lepek. Polnozrnate piškote uporabimo veganske. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja