ČAS PRIPRAVE: 3 ure
(čas hlajenja potice ni vštet)
ČAS PEČENJA: 45 minut
Za veliko noč ali božič se vsi zelo radi posladkamo s priljubljeno slovensko sladico; potico. Tudi sama jo obožujem. Predvsem njen bogat orehov nadev me vedno znova premami.
Orehi so dober vir zdravih maščob. Ker pa je v originalnem receptu naše slovenske potice veliko maščob in dodanega sladkorja, sem se odločila, da recept za bolj primerno ter hranljivo potico razvijem kar sama.
Predstavljam vam recept za orehovo potico:
- brez dodanega sladkorja
- brez mlečnih izdelkov
- puhasto&sladko
- vegansko različico naše potice
(glej v kategoriji: praznični lonec nasvetov)
Dober tek!

SESTAVINE ZA TESTO:
1. Moko presejemo v posodo in dodamo dva ščepca soli. Dobro premešamo.
2. Nato pripravimo kvasni nastavek. Polovico kvasa nadrobimo v posodico, dodamo žličko moke ter žličko sladkorja. Vse skupaj prelijemo s 100ml mlačnega riževega napitka. Kvasec pustimo, da vzhaja vsaj 10 minut.
3. Med tem časom v mikserju zmešamo 150ml mlačnega riževega napitka, 6 datljev, vanilijev sladkor in limonino lupinico po občutku. Na koncu dodamo še 2 rumenjaka.
4. V moko naredimo jamico in vanj vlijemo kvasni nastavek. Nato postopoma prilivamo mlačne tekoče sestavine in neprestano mešamo s kuhalnico tako, da v sredino dodajamo moko. Ko se sestavine med seboj premešajo, si pripravimo delovno površino in jo dobro pomokamo z ostro moko.
5. Testo pazljivo položimo na pomokano delovno površino in z rokami testo gnetemo še vsaj 5 minut, da dobimo gladko in puhasto testo.
6. Testo nato prestavimo nazaj v posodo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in testo pustimo vzhajati približno 30 minut.
7. Med tem, ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev.
SESTAVINE ZA OREHOV NADEV:
VALJANJE TESTA:


Praznični lonec nasvetov:
*V kolikor ti rastlinski napitki niso všeč, jih brez problema lahko zamenjaš z navadnim kravjim mlekom. Količine ostanejo enake.
VEGANSKA VERZIJA POTICE:
1. Sestavine za testo: pri sestavinah za testo izpustimo jajce. Menjava sestavine ni potrebna, saj bo testo vseeno puhasto in mehko.
2. Sestavine za orehov nadev: jajca zamenjamo z lanenim jajcem, kar pomeni, da orehovem nadevu dodamo 1 žlico namočenih mletih lanenih semen--> 1 žlico mletih lanenih semen namočimo v 3 žlicah vode, da se ustvari gost lepek. Polnozrnate piškote uporabimo veganske.