PIRINI MEDENJAKI
Pirini medenjaki, ki našo kuhinjo napolnijo z vonjem po božiču.
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 20 minut 

(čas hlajenja ni vštet)

ČAS PEČENJA: 10-15 minut

Pirini medenjaki so mehki, puhasti in pričarajo tisti pravi praznični duh.

So brez dodanega sladkorja in vsebujejo malo maščob. 

Izredno mehki počakajo v zaprti posodi tudi več mesecev. 

Pripravite si slastne pirine medenjake in v njih uživajte!

IMG-7803 (2)
SESTAVINE:
  • 500g pirine moke
  • 150g medu
  • 300g masla ali margarine
  • 2 jajca
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički začimb za medenjake

 1. Vse sestavine stresemo v večjo posodo in dobro pregnetemo, da dobimo rahlo in še malo lepljivo testo. 

 2. Testo postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da postane bolj kompaktno in se okusi v njem prepojijo.  

 3. Ko je testo dovolj ohlajeno, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180°C. 

 4. Iz testa oblikujemo manjše kroglice in jih na pekač polagamo kar precej narazen, ker med peko narastejo. 

 5. Medenjake postavimo v ogreto pečico in jih pečemo med 10 do 15 minut, odvisno od pečice. Rob medenjakov mora biti lepe rjave barve. 

 6. Ko so medenjaki pečeni, jih polagamo na rešetko ali krožnik, da se ohladijo. Nikoli jih ne pustimo na pekaču, saj se na vročem/toplem pekaču še bolj zapečejo. 

 7. Hladne medenjake lahko po želji oblijemo s čokolado ali belim ledom. Meni so najboljši kar brez vsega 🙂 

IMG-7796 (2)

Praznični lonec nasvetov:

*Začimbe za medenjake: cimet, muškatni orešček, koriander, ingver, janež, klinčki, janeževe zvezde, poper, kardamomova zrna, piment. V trgovini lahko kupite tudi že pripravljeno mešanico. 

*Pred peko lahko na medenjake položimo tudi polovico orehovega jedrca, lešnik, mandelj ...

2 thoughts on “PIRINI MEDENJAKI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja