ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure
ČAS VZHAJANJA: približno 1 ura
Vonj kuhinje po mehkem kvašenem testu vas bo premamil že na začetku priprave.
Svežina domače skute z brusnicami bo odlično polnilo osjega gnezda.
Piko na i bodo dodale čokoladne kapljice.
Skuta, še posebej domača, je pomemben dejavnik uravnotežene prehrane.
SESTAVINE ZA KVAŠENO TESTO:
1. V posodo od kuhinjskega robota stresemo moko in naredimo jamico. V jamico stresemo sladkor v prahu, 125ml toplega mleka in suhi kvas. Z žlico malo premešamo in pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja.
2. Nato dodamo jajce, rumenjak in preostalo mleko. Ob robu posode posujemo sol.
3. Na koncu dodamo stopljeno maslo in gnetemo vsaj 15 minut. Najlažje bo, da testo gnetemo kar v kuhinjskem robotu.
4. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in ga na toplem pustimo vzhajati 1h. Testo se bo podvojilo in lepo omehčalo.
5. Med tem časom pripravimo nadev (glej recept spodaj).

POSTOPEK PRIPRAVE NADEVA:

POSTOPEK NADALJEVANJA PRIPRAVE:
6. Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik debeline približno pol centimetra.
7. Po testu enakomerno namažemo skutni nadev. Nato po njem potresemo brusnice in čokoladne kapljice.
8. Testo tesno zvijemo skupaj v obliko rolade ter narežemo na približno 2cm široke kose. Osja gnezda razporedimo po pekaču, ki ga predhodno obložimo s peki papirjem.
9. Vsa osja gnezda po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem.
10. V pečici (brez ventilacije) ogreti pri 180°C jih pečemo 25-30 minut.
11. Pečena osja gnezda ohladimo in jih postrežemo. Prelijemo jih lahko tudi z domačo vanilijevo omako.
Lonec nasvetov:
1. V našem receptu smo za nadev uporabili domačo skuto. V kolikor je nimate, jo lahko kupite tudi v trgovini. Uporabite lahko tudi katerokoli drugo polnilo.
2. Kvašeno testo bo najboljše uspelo v toplem prostoru. Pomembno je, da s testom delate nežno, da vam ne "pade dol".
3. Sladkor lahko nadomestite z naravnim sladilom eritritolom.