OSJA GNEZDA S SKUTO, BRUSNICAMI IN ČOKOLADNIMI KAPLJICAMI
Mehko kvašeno testo polnjeno z domačo skuto, brusnicami in čokoladnimi kapljicami.
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 1,5 ure

ČAS VZHAJANJA: približno 1 ura

Vonj kuhinje po mehkem kvašenem testu vas bo premamil že na začetku priprave. 

Svežina domače skute z brusnicami bo odlično polnilo osjega gnezda. 

Piko na i bodo dodale čokoladne kapljice. 


Skuta, še posebej domača, je pomemben dejavnik uravnotežene prehrane.

SESTAVINE ZA KVAŠENO TESTO:
Za približno 15 skutnih gnezd: 
  • 500g moke 
  • 250ml mleka (lahko tudi rastlinskega)
  • 1 suhi kvas
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 čajna žlička soli
  • 100g masla (lahko tudi veganskega)
  • 1 jajce za premaz

 1. V posodo od kuhinjskega robota stresemo moko in naredimo jamico. V jamico stresemo sladkor v prahu, 125ml toplega mleka in suhi kvas. Z žlico malo premešamo in pustimo stati 15 minut, da kvas vzhaja. 

 2. Nato dodamo jajce, rumenjak in preostalo mleko. Ob robu posode posujemo sol. 

 3. Na koncu dodamo stopljeno maslo in gnetemo vsaj 15 minut. Najlažje bo, da testo gnetemo kar v kuhinjskem robotu. 

 4. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček in ga na toplem pustimo vzhajati 1h. Testo se bo podvojilo in lepo omehčalo.

 5. Med tem časom pripravimo nadev (glej recept spodaj).  

IMG-7638 (1)
POSTOPEK PRIPRAVE NADEVA:
SESTAVINE:
  • 400g domače skute/nepasirane skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 jajce
  • 2,5 žlički sladkorja v prahu/eritritola
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • brusnice
  • čokoladne kapljice
Skuto, kislo smetano, jajce, sladilo, cimet, vanilijevo aromo zmešamo med seboj, da se sestavine lepo povežejo med seboj. 
IMG-7643 (1)
POSTOPEK NADALJEVANJA PRIPRAVE:

 6. Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik debeline približno pol centimetra. 

 7. Po testu enakomerno namažemo skutni nadev. Nato po njem potresemo brusnice in čokoladne kapljice. 

 8. Testo tesno zvijemo skupaj v obliko rolade ter narežemo na približno 2cm široke kose. Osja gnezda razporedimo po pekaču, ki ga predhodno obložimo s peki papirjem. 

 9. Vsa osja gnezda po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem. 

 10. V pečici (brez ventilacije) ogreti pri 180°C jih pečemo 25-30 minut. 

 11. Pečena osja gnezda ohladimo in jih postrežemo. Prelijemo jih lahko tudi z domačo vanilijevo omako. 

Lonec nasvetov:

1. V našem receptu smo za nadev uporabili domačo skuto. V kolikor je nimate, jo lahko kupite tudi v trgovini. Uporabite lahko tudi katerokoli drugo polnilo. 

2. Kvašeno testo bo najboljše uspelo v toplem prostoru. Pomembno je, da s testom delate nežno, da vam ne "pade dol".

3. Sladkor lahko nadomestite z naravnim sladilom eritritolom. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja