BUČNA RIŽOTA
Lahka bučna rižota, ki premami s svojim kremastim bučnim okusom ter barvitostjo.
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 1h

ČAS KUHANJA: 30 minut


Ste že preizkusili kremasto bučno rižoto?

Jaz sem se priprave iskreno tokrat lotila prvič. V vsej količini domačih buč, ki sem jih vzgojila, sem vedela, da bo tokratna rižota prav posebnega okusa. 

In res je bila!
Kremasta, ravno prav sladka in barvita. 

SESTAVINE ZA BUČNO RIŽOTO:

Za 4-5 oseb: 

  • 600g jedilne buče (hokaido, maslena, muškatna...) 
  • 1 glava česna
  • 2 čebuli
  • 1 por
  • 300g riža
  • majaron, timijan
  • 1l zelenjavne jušne osnove
  • olivno olje
  • 50g masla (po želji)
  • 60g naribanega parmezana (po želji)

 1. Bučo operemo, očistimo, olupimo in jo narežemo na majhne kocke. Česen olupimo in ga skupaj z bučo položimo v pekač. Vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in pečemo v predhodno ogreti pečici približno 30 minut pri 190°C.  

 2. Med tem časom skuhamo tudi zelenjavno jušno osnovo, v kolikor je nimamo pripravljene vnaprej. 

 3. Pečeno bučo stresemo v posodo in jo prelijemo s 100ml jušne osnove. S pomočjo paličnega mešalnika jo zmešamo v bučni pire.

IMG-7633
IMG-7632

 4. V ponvi na 3 žlicah olivnega olja popražimo na drobno narezani 2 čebuli in na kolobarje narezan por. 

 5. Vse skupaj pražimo vsaj 10 minut. 

 6. Med tem časom stehtamo riž in ga operemo pod vodo. Čebuli in poru nato dodamo riž in ga 3 minute pražimo, da postekleni. 

 7. Nato počasi dodajamo jušno osnovo in rižoto kuhamo približno 15 minut (odvisno od vrste riža). 

 8. Ko je rižota kuhana, dodamo predhodno pripravljen bučni pire in ga zmešamo v rižoto. Celotni zmesi lahko dodamo maslo za še bolj kremast okus in nariban parmezan na vrh rižote. 

 9. Bučna rižota je tako pripravljena. 

Naj po bučni rižoti zadiši tudi pri vas 🙂

VEGANSKA VERZIJA BUČNE RIŽOTE

V veganski različici bučne rižote namesto masla lahko uporabimo vegansko maslo ali vegansko smetano. 
Tudi parmezan lahko zamenjamo z veganskim parmezanom, ki ga lahko pripravimo kar sami doma. Psst! Tudi ta recept enkrat objavim na blogu. 
IMG-7636

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja