POLNOZRNATI ŠTRUKLJI Z OREHOVIM NADEVOM IN KAKIJEVO KREMO
Sladki štruklji, ki vsebujejo le hranljive maščobe, ne vsebujejo jajc, mlečnih izdelkov ter so ena izmed najbolj poznanih in priljubljenih starih slovenskih narodnih jedi.
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 45 minut

(čas hlajenja ni vštet)

ČAS KUHANJA: 30 minut

SESTAVINE ZA TESTO:
  • 150g polnozrnatega testa
  • 150g pirine moke
  • 3,5dcl vrele vode, kateri sem dodala 1/2 žličke soli

 1. V posodi pripravimo moko ter jo poparimo s 3,5dcl vrele vode. 

 2. S kuhalnico testo premešamo in ga ohladimo. 

 3. Nato ga z rokami pregnetemo ter po potrebi dodamo še malo polnozrnate moke.

 4. Testo ne sme biti premokro, mora biti kompaktna, da ga lahko lepo razvaljamo. 

NADEV: 
  • 200g mletih orehov
  • 100g datljeve paste/sladkorja
 1. Ko imamo testo razvaljano, ga premažemo z orehovim nadevom, ki ga pripravimo po naslednjem postopku. 
 2. V kolikor uporabimo datljevo pasto (datlje namočimo v toplo vodo, da se omehčajo in jih zmiksamo v datljevo pasto). Nato, jo malo segrejemo in z njo poparimo orehe. 
 3. Če uporabimo sladkor, ga zmešamo z 50ml tople vode ali mleka in poparimo orehe, da dobimo gost in mazljiv nadev.
 4. Nato tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v vlažno kuhinjsko krpo, ki smo jo predhodno posuli s pirinimi drobtinami, lahko tudi z moko. 
 5. Kuhinjsko krpo ob straneh zavežemo. 
 6. Na štedilniku nato zavremo vodo in v vrelo vodo položimo zvitek. 
 7. Štrukelj sem kuhala približno 30 minut. 
Screenshot_20211112_193429
KAKIJEVA KREMA: 
  • 1 kaki
  • pol lističa želatine v prahu
 1. Kaki olupimo in ga zmiksamo v tekočo teksturo. 

 2. Želatino namočimo in jo segrevamo nad ognjem, da se raztopi. 

 3. Želatino vmešamo v kaki in za pol ure postavimo v hladilnik (najboljše med tem časom, ko se štrukelj kuha). 

 4. Nato kakijevo kremo s pomočjo brizgalke nabrizgamo na krožnik ali štrukelj. 

Lonec nasvetov:

Krema iz sadja se odlično prileže poleg orehovih štrukljev.  Jaz sem uporabila kaki, saj je trenutno ravno sezona kakija. Dobro je, da je sadje sveže in sočno. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja