ČAS PRIPRAVE: 30 minut (brez vzhajanja)
ČAS PEČENJA: 45 minut (180°C)
Pirin kruh, črni kruh, polbeli kruh, čebulni kruh, krompirjev kruh...
Pri kruhu imamo odprte široke možnosti za ustvarjanje.
Tokrat sem se odločila, da pripravim svoj bučni kruh.
Svežina in sladkost buče pa bosta okus kruha še bolj popestrila.
SESTAVINE:
KVASNI PRIPRAVEK:
1. V posodi zmešamo: sladkor, nadrobljen kvas in 3 žlice tople vode.
2. Počakamo, da kvasec naraste, približno 10 minut.
PRIPRAVA BUČNEGA PIREJA:
2. Skuhamo jo nad soparo.
3. Nato bučo pretlačimo, da dobimo 450g bučnega pireja.
PRIPRAVA ZMESI:
1. V posodi zmešamo bučni pire, moko, sol in vodo.
2. Na koncu dodamo kvasec in dobro pregnetemo. Gnetemo približno 10 minut.
3. Jaz vedno začnem mešati s kuhalnico, vmes si pomagam s kuhinjskim robotom in zaključim na roke, tako, da ročno gnetem testo vsaj 5 minut.
4. V kolikor se testo preveč lepi, postopoma dodajamo še malo moke.
5. Ko je testo mehko, prožno in puhasto, ga pustimo vzhajati dokler se količina testa ne podvoji.
6. Nato ga na hitro pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati.
7. Vzhajano testo razdelimo na dva dela in naredimo dva hlebca poljubne oblike. Hlebca ponovno pustimo vzhajati približno 20 minut. Med tem časom pečico segrejemo na 180°C.
8. Predenj ju potisnemo v pečico, ju premažemo z mešanico kurkume in vode ter pečemo približno 45 minut.
9. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in ga ovijemo v mokro krpo, da se ohladi in omehča.
10. Ohlajenega postrežemo.
Dober tek!
1. V kolikor boste uporabili domačo bučo, pridelano na vrtu/njivi bo okus kruha še bolj izostren in bogat.
