ČAS PRIPRAVE: 20 minut
(čas vzhajanja ni vštet)
ČAS PEČENJA: 20minut
Nizek ploščat kruh iz mehkega kvašenega testa v sebi skriva svežino svežih domačih zelišč in zeliščnega masla.
Ste že kdaj sami pripravili svoje zeliščno maslo?
V tem receptu vam bomo prikazali postopek in vse namige njegove priprave. Zato le pogumno, okus in tekstura vas bosta zagotovo prepričala.
SESTAVINE:
Za manjšo pogačo (pekač: 24x20cm) potrebujemo:
1. V veliki posodi zmešamo moko, sladkor, suh kvas in sol.
2. Prilijemo vodo in oljčno olje ter vse skupaj zgnetemo v gladko zmes. V kolikor je testo preveč lepljivo, mu dodamo malo moke, vendar ne preveč, saj bo drugače pogača izgubila mehko teksturo.
3. Testo oblikujemo v kroglo in ga položimo v posodo ter pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati 45-60 minut, da se testo podvoji.
4. Pekač za peko obložimo s peki papirjem in testo z rokami razgnetemo v vogale pekača. Testo v pekaču pustimo, da vzhaja še 20 minut.
5. Med tem časom pečico segrejemo na 200°C.
6. V pogačo s prsti ali leseno palčko naredimo luknje vse do dna pogače. Nato v pogačo položimo vse dodatke in po vrhu naše pogače pokapamo domače oljčno olje.
7. Pogačo pečemo 18 minut. Med tem časom pripravimo še zeliščno maslo.

ZELIŠČNO MASLO:
2. Nato drobno nasekljamo zelišča in jih zmešamo s česnovo pasto.
3. Dodamo še maslo, lahko uporabimo tudi maslo brez laktoze.
4. Vse skupaj dobro premešamo in zeliščno maslo je pripavljeno.
5. V hladilniku ga lahko hranimo do 1 tedna.
