FOKAČA Z ZELIŠČNIM MASLOM
Fokača je nizek, hrustljav in okusen kruh, ki ga lahko obogatimo z različnimi zelišči in zelenjavo.
Zahtevnost priprave:

ČAS PRIPRAVE:  20 minut 

(čas vzhajanja ni vštet)

ČAS PEČENJA: 20minut

Nizek ploščat kruh iz mehkega kvašenega testa v sebi skriva svežino svežih domačih zelišč in zeliščnega masla. 


Ste že kdaj sami pripravili svoje zeliščno maslo?

V tem receptu vam bomo prikazali postopek in vse namige njegove priprave. Zato le pogumno, okus in tekstura vas bosta zagotovo prepričala. 

SESTAVINE:

Za manjšo pogačo (pekač: 24x20cm) potrebujemo: 

  • 250g pirine moke
  • 1 žlička sladkorja
  • 3,5g suhega kvasa
  • malo več kot pol žličke soli
  • 160ml tople vode
  • pol žličke ojlčnega olja
DODATKI: 
  • češnjev paradižnik
  • olive (črne ali zelene)
  • sveža zelišča: rožmarin, bazilika, timijan...
  • sladka paprika
  • zeliščno maslo

 1. V veliki posodi zmešamo moko, sladkor, suh kvas in sol. 

 2. Prilijemo vodo in oljčno olje ter vse skupaj zgnetemo v gladko zmes. V kolikor je   testo preveč lepljivo, mu dodamo malo moke, vendar ne preveč, saj bo drugače   pogača izgubila mehko teksturo. 

 3. Testo oblikujemo v kroglo in ga položimo v posodo ter pokrijemo s kuhinjsko   krpo. Pustimo vzhajati 45-60 minut, da se testo podvoji. 

 4. Pekač za peko obložimo s peki papirjem in testo z rokami razgnetemo v vogale   pekača. Testo v pekaču pustimo, da vzhaja še 20 minut.

 5. Med tem časom pečico segrejemo na 200°C. 

 6. V pogačo s prsti ali leseno palčko naredimo luknje vse do dna pogače. Nato v   pogačo položimo vse dodatke in po vrhu naše pogače pokapamo domače oljčno   olje. 

 7. Pogačo pečemo 18 minut. Med tem časom pripravimo še zeliščno maslo. 

kk
ZELIŠČNO MASLO:
  • 3 stroki česna
  • malo limonine lupinice
  • peteršilj, majaron, drobnjak...
  • 200g masla; zmehčanega na sobni temperaturi
 1. Najprej nasekljamo česen ter ga s pomočjo terilnika iztisnemo, da dobimo   česnovo pasto/olje.

 2. Nato drobno nasekljamo zelišča in jih zmešamo s česnovo pasto. 

 3. Dodamo še maslo, lahko uporabimo tudi maslo brez laktoze. 

 4. Vse skupaj dobro premešamo in zeliščno maslo je pripavljeno. 

 5. V hladilniku ga lahko hranimo do 1 tedna. 

 1. Pogačo po 18 minutah vzamemo iz pečice in pokapamo z zeliščnim maslom. 
 2. Nato jo vrnemo nazaj v pečico in pečemo še 2-3 minute oziroma do zlato-rjave   barve. 
 3. Na koncu počakamo, da se naša fokača ohladi in uživamo v zelo priljubljenem   kruhu iz Italije. 
Lonec nasvetov: 

1. Namesto, da zeliščno maslo pokapamo po fokači, lahko fokačo tudi pomakamo v zeliščno maslo in si tako popestrimo njen okus. 

2. Priporočljivo je, da se v fokači uporabljajo sveža zelišča, saj je bistvo nje svežina, ki jo dodajo sveža zelišča. 
fokača3

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja