PREKMURSKA GIBANICA PO NAŠE
Kombinacija polnozrnatega vlečenega testa, orehov, maka, datljeve paste in skute ali tofuja zaokroži celoto naše Prekmurske gibanice.
Zahtevnost priprave:

ČAS PRIPRAVE: 40 minut

Si tudi vi kdaj postavite kuharski izziv, ki ga želite uresničiti?

Jaz sem si izziv zastavila tako, da poskusim pripraviti bolj hranljivo različico slovenske sladice. In izbrala sem si Prekmursko gibanico, sladico, ki s svojimi nadevi in okusi nikoli ne razočara!

Ampak veste kaj? Na koncu mi je uspelo in s tem je bil poplačan ves čas in trud. 

Tokrat z vami torej delim recept za Prekmursko gibanico, upam da vam bo tako všeč, kot je meni. Če bi bilo po moje, bi jo pripravila zagotovo vsaj 1x tedensko tako je osvežilna ...

SESTAVINE:
  • 1 paket polnozrnatega vlečenega testa*
  • rižev napitek/mleko
  • 300g datljeve paste
  • 200g maka
  • 200g orehov
  • 5 jabolk
  • cimet
  • 400g tofuja ali nepasirane skute
  • smetana (ovsena, riževa, sojina)
  • vanilijev desert (sojin ali navaden)

 1. Liste polnozrnatega testa po polovici razrežemo na pol oziroma na velikost   našega pekača. 

 2. Pekač obložimo s peki papirjem in na dno pekača položimo 3 liste testa.

 3. Med nadevi polagamo 1 list testa, zaključimo pa z 2 listoma. Vsak list, ko ga   položimo v pekač premažemo z riževim napitkom/navadnim mlekom. 

 4. Vsak nadev nadevamo 2x po spodnjem vrstnem redu. 

  • MAKOV NADEV
Potrebujemo: 200g maka, 100g datljeve paste in 3dcl toplega riževega napitka. Vse skupaj v posodi zmešamo, da dobimo gost in lepo mazljiv nadev.
  • NADEV IZ SKUTE ALI TOFUJA
Potrebujemo: 400g tofuja/nepasirane skute, 100g datljeve paste, limonino lupinico, (sojino, riževo, ovseno) smetano. Skuto ali tofu zmiksamo, dodamo limonino lupinico, datljevo pasto in smetano ter dobro zmešamo. 
  • OREHOV NADEV
Potrebujemo: 200g mletih orehov, 100g datljeve paste, 3dcl vročega riževega napitka. Orehe poparimo z vročim riževim napitkom/mlekom ter dodamo datljevo pasto. Dobiti moramo gost in lepo mazljiv nadev. 
  • JABOLČNI NADEV

Potrebujemo: 5 jabolk in cimet. Jabolka operemo, naribamo in posujemo s cimetom.

PREMAZ PREKMURSKE GIBANICE:

Za premaz uporabimo vanilijev desert, ki ga razredčimo z rastlinskim napitkom/mlekom. Premažemo ga povrhu zadnje plasti naše Prekmurske gibanice.

Kako pripravimo datljevo pasto?
Datlje predhodno za vsaj 4h namočimo v toplo vodo, da se omehčajo. Bolj kot bojo mehki, lepša tekstura datljeve paste nam bo nastala. V kolikor pozabimo predhodno namočiti datlje, jih za pol ure namočimo v zares vrelo vodo in pazimo, da izbiramo datlje, ki so že v osnovi bolj mehki. 

Datlje nato odcedimo in jih s pomočjo mešalnika preprosto le zmiksamo v datljevo pasto. Lahko dodamo tudi malo tekočine za lepšo in bolj kremasto teksturo paste.
datlji 1
Lonec nasvetov: 

Prekmurska gibanica po naše je manj kalorična, je brez dodanega sladkorja, vsebuje vlaknine in je bogata z zdravimi maščobami (orehi, mak).  

IMG_3876m

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja