NJOKI S ŠPINAČNIM PESTOM
Krompirjevi njoki, ki v sebi skrivajo špinačno polnilo (špinačni pesto).
Zahtevnost priprave

ČAS PRIPRAVE: 50 minut

ČAS KUHANJA: 2 minuti

ČAS PEČENJA: 2 minuti

Sestavine za njoke:

  • 250g kuhanega krompirja
  • 1 jajce
  • 18g pšeničnega zdroba
  • 100g moke+dodatno po občutku

 1. V loncu skuhamo cel krompir in še toplega olupimo. Narežemo ga na manjše   kose in ga pretlačimo. 

 2. Krompirju dodamo eno jajce in 18g pšeničnega zdroba. 

 3. Na koncu dodamo še 100g moke in testo zgnetemo v kompaktno in gladko   zmes. Po potrebi dodajamo moko. Jaz uporabljam pirino, lahko pa dodate tudi   katerkoli drugo. 

 4. Testo ne sme biti premokro in pretrdo. 

 5. Testo oblikujemo v kroglo in ga zavijemo v živilsko folijo. Postavimo ga v   hladilnik za 15 minut. 

 6. Med tem časom pripravimo nadev. 

ŠPINAČNI PESTO
Sestavine: 
  • 120g mlade špinače
  • 60ml deviškega oljčnega olja
  • 3 kapljice limoninega soka
  • 50g mletih mandljev
  • začimbe: mlet česen, peteršilj
  • sol in poper
 1. Špinačo operemo, jo odcedimo in osušimo. Preložimo jo v mikser. 

 2. Dodamo limonin sok in mlete mandlje.  

 3. Vse skupaj zmiksamo do željene teksture. 

 4. Na koncu med počasnim miksanjem postopoma prilivamo še oljčno olje. 

 5. Pesto še solimo in začinimo po okusu. Jaz sem uporabila mlet česen in peteršilj. 

Postopek polnjenja njokov:

 1. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 4 kose. 

 2. Vzamemo prvi kos in ga podolgovato razvaljamo. Na sredino polagamo špinačni nadev. Nato testo iz obeh strani prepognemo proti sredini. Ob robu dobro stisnemo, da nam njoki ne bodo me kuhanjem razpadli. 

 3. Tako, sedaj njoke razrežemo po svojem okusu. Njoke polagamo na pomokano površino. 

 4. Skuhamo jih v osoljeni vreli vodi. Ko priplavajo na površino, jih kuhamo 2 minuti. 

 5. Nato jih na vroči ponvi iz obeh strani popečemo do zlato rjave barve. 

 6. Postrežemo jih s poljubno prilogo ali pa kar brez nje, saj so že sami po sebi dovolj okusni in bogati. 

 7. Za konec vam bom samo še napisala, vesela na delo in dober tek. 

Lonec nasvetov:

Pri zvijanju njokov testo testo zlepi skupaj, da se njoki med kuhanjem ne odprejo. Pomagaš si lahko s pomočjo vode, da robova testa namažeš in jih "zlepiš" skupaj. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja