HIŠNI BURGER
Naš hišni burger sestavlja domača pirina bombetka z avokadovim namazom, sojinim polpetom, zelenjavo, prelivom iz indijskih oreščkov ter čebulnim obročkom. Poleg pa ne sme manjkati hrustljav krompirček s sezamom.
Zahtevnost priprave:

ČAS PRIPRAVE: 1h

ČAS PEČENJA: 35 minut

 DOMAČA PIRINA BOMBETKA

Za 3 bombetke potrebujemo: 

  • 150g pirine moke
  • 20g kvasa
  • 80ml rastlinskega napitka/mleka
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • sezam

 1. Kvas nadrobimo v manjšo posodico, dodamo žličko sladkorja, žličko moke

 in 30ml mlačnega riževega napitka/mleka.

 2. Kvas naj na toplem vzhaja vsaj 10 minut. 

 3. Nato kvasu dodamo preostanek moke, tekočine in solimo. 

 4. Testo dobro pregnetemo, da dobimo rahlo in prožno testo. Tako pripravljeno   testo naj vzhaja vsaj 1h. 

 5. Nato oblikujemo bombetke, katere naj vzhajajo 30 minut. 

 6. Po 30 minutah bombetke premažemo z mlačno vodo in jih posujemo s   sezamom. 

 7. Bombetke v pečici pri 180°C pečemo do zlato-rjave barve, približno 10-15 minut.

  • Namig: ko bombetke vzameš iz pečice, jih pokrij z mokro kuhinjsko krpo, da se bodo še bolj zmehčale.
NAMAZ
AVOKADOV NAMAZ
  • 1 avokado
  • limonin sok
  • zeliščna sol
  • česen v prahu
  • poper


 1. Avokado operemo, olupimo in ga   pretlačimo z vilico. 
 2. Avokadov namaz začinimo po   svojem okusu. Jaz sem uporabila malo   limoninega soka, zeliščne soli, česna v   prahu in popra. 
SOJINI POLPETI

Sestavine za 3 polpete:

  • 200g sojinih koščkov
  • 25g drobtin
  • 10g mletih ovsenih kosmičev
  • peteršilj
  • česen 
  • 10g mletih lanenih semen
    +4,5g vode
  • sol/domača vegeta
Screenshot_20211021_155528

Postopek priprave:

1. Sojine koščke poparimo z vrelo vodo in počakamo, da se prepojijo. 

2. Nato jih odcedimo in dodamo laneno pasto (lanena semena+vodo). 

3. Dodamo še mlete ovsene kosmiče, nasekljan peteršilj, domačo vegeto in sok od česna. 

4. Na koncu masi dodamo drobtine. Jaz uporabljam kar pirine. Lahko uporabite tudi polbele ali druge.

5. Zmes mora nastati kompaktna, gosta in malo lepljiva. 

6. Iz mase oblikujemo polpete in jih še enkrat povaljamo v drobtinah. 

ČAS PEČENJA: 15-20 minut/180°C
V hišni burger dodamo poljubno zelenjavo. V našem hišnem burgerju je list solate, paradižnik in popečene bučke.
PRELIV IZ INDIJSKIH OREŠČKOV
  • 1 pest indijskih oreščkov
  • limonin sok
  • pol žličke gorčice
  • voda
  • sol
  • sok kislih kumaric
 1. Indijske oreščke čez noč ali vsaj 4h pred pripravo namočimo v mlačno vodo, da   se omehčajo. 
 2. Ko se lotimo priprave, vodo odlijemo in indijske oreščke stresemo v multipraktik/mešalec.
 3. Po občutku dodamo limonin sok, pol žličke gorčice, malo vode, sok kislih kumaric in ne pozabimo na sol. 
 4. Preliv miksamo vsaj 5 minut, da dobimo kremasto gladko zmes. 
DODATKI:
ČEBULNI OBROČEK
  • 1 čebula
  • moka
  • voda
  • koruzni kosmiči brez sladkorja
  • sol
 1. Čebulo narežemo na kolobarje in jo začinimo. 
 2. V posodi zmešamo moko in vodo, da dobimo gosto in lepljivo zmes. 
 3. Čebulni obroček položimo v pripravek iz moke in vode in nato v mlete koruzne   kosmiče. 
PEČEN KROMPIR
  • 1 krompir
  • mleta sladka paprika
  • zeliščna sol
  • sezam
  • česnovo ali drugo olje
 1. Krompir operemo, olupimo in narežemo na tanke in dolge pravokotnike.
 2. Krompir osušimo in ga začinimo. 
 3. Po njem pokapamo še malo česnovega olja. 
 4. Krompir položimo na pekač, ki ga predhodno obložimo s peki papirjem. 
 5. Krompir pečemo pri 180°C do zlato-rjave barve. 
 6. Ko je krompir pečen, ga posujemo s sezamom in serviramo. 
Screenshot_20211021_154940

One thought on “HIŠNI BURGER

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja